zweryfikowany
Chleb żytni czy razowy na odchudzanie, który lepszy?
Autor: Tomasz Jaworski zweryfikowany
Weryfikacja Karolina Jarząbek
Fakty w naszym serwisie są starannie sprawdzane przez każdego z naszych autorów. Informacje odnośnie faktów dokładnie badamy poprzez tematyczne badania naukowe odsiewając prawdopodobne komercyjne zabiegi.
Wiele osób, które postanowiło się odchudzić, zastanawia się, który chleb będzie najlepszy na odchudzanie. Należy na wstępie zaznaczyć jednak, że nie istnieje chleb dietetyczny, jednak pomimo tego, różnice pomiędzy pieczywem razowym oraz żytnim są znaczne.
Jaki chleb na odchudzanie?
Oba te chleby, zarówno żytni jak też razowy mają swoje atuty, które decydują o tym, że można je stosować, by skutecznie się odchudzić. Żytni chleb na zakwasie jest bardzo ważnym elementem zdrowej diety odchudzającej. Chleb ten z jednej strony wspomaga trawienie, po drugie zaś zapobiega zaparciom.
Chleb razowy, o ile oczywiście jest spożywany we właściwej ilości, jeśli dana osoba nie spożywa go w dużych ilościach również nie tuczy. Atutem tego pieczywa jest fakt, że zawiera ono błonnik, witaminy oraz sole mineralne. Warto też wiedzieć, że pieczywo razowe jest źródłem węglowodanów złożonych. Dietetycy wskazują, że na kolację można zjeść 2-3 kromki pieczywa, 60- 90g.
Dlaczego warto zdecydować się na chleb razowy, z jakiej przyczyny jest dobry na odchudzanie?
Powinieneś wiedzieć, że chleb pełnoziarnisty, razowy bądź też graham jest przygotowany z mniej przetwarzanej mąki aniżeli białe pieczywo, z tej to przyczyny zachowuje więcej wartości odżywczych, jest o wiele bardziej pożywniejszy, dlatego też dietetycy uważają taki chleb za lepszy w trakcie odżywiania.
Czy jest pieczywo, które tuczy, którego należy unikać?
Wiele osób twierdzi, że chleb biały jest tuczący, przez co sportowcy go unikają. Należy podkreślić, że każde pieczywo, jeśli tylko je się w nadmiarze, będzie tuczące, podobnie sprawa ma się z jedzeniem. Panuje stereotyp, że węglowodany tuczą co jest mitem. Pomimo wszystko jednak podczas ścisłej diety, powinno się unikać białego pieczywa, gdyż składa się z tzw. pustych kalorii.
Przyczyną, która sprawia, że powinno się unikać białego pieczywa jest fakt, że białe pieczywo jest produkowane z oczyszczonych oraz z wysoko przetworzonych ziaren pszenicy, mają one jedynie śladowe ilości korzystnych składników odżywczych
Chcąc zdrowo się odżywiać, powinieneś pilnować swojego dziennego budżetu kalorii, którego nie powinieneś przekraczać. Najlepiej będzie, kiedy zdecydujesz się na spożywanie chleba codziennie, gdyż w ten sposób nie wpadniesz w pułapkę, którą psycholodzy oraz dietetycy określają jako tzw. 'pułapka jedzenia ostatniej szansy’. Kiedy bowiem unikasz pieczywa i nagle w restauracji zobaczysz, że podawane są Twoje ulubione bułeczki to wtedy istnieje ryzyko, że zjesz wszystko od razu, przekroczysz budżet kaloryczny, zaś w Twojej głowie pojawi się idea, że nie powinieneś w ogóle spożywać chleba.
Komentarze |0|