zweryfikowany

Wina wegańskie – najlepsze połączenia z wegańskimi potrawami: Poradnik dla smakoszy

Autor: Józef Barcik zweryfikowany
Weryfikacja Karolina Jarząbek

Fakty w naszym serwisie są starannie sprawdzane przez każdego z naszych autorów. Informacje odnośnie faktów dokładnie badamy poprzez tematyczne badania naukowe odsiewając prawdopodobne komercyjne zabiegi.


Wina wegańskie – najlepsze połączenia z wegańskimi potrawami: Poradnik dla smakoszy

Od wieków wina zaliczają się do najbardziej lubianych trunków na świecie. Podaje się je podczas mniej i bardziej uroczystych spotkań, a dzięki wielości dostępnych rodzajów można wybrać wino, jakie sprosta różnym oczekiwaniom. Spośród dostępnych opcji na uwagę zasługują m.in. wina wegańskie. Czym się charakteryzują i z jakimi wegańskimi specjałami komponują się najlepiej?

Wino powstaje w procesie fermentacji winogron, stąd na pozór bezzasadne wydaje się wyszczególnienie win wegańskich. Jednak w trakcie produkcji dla zachowania klarowności trunków wykorzystuje się produkty zwierzęce jak żelatyna, kazeina i białko kurze. Chociaż po filtracji żadnej z tych substancji nie ma w winie i nie wpływają na smak, to samo ich zastosowanie w procesie produkcji eliminuje produkt jako wegański.

Jak odróżnić wina wegańskie?

Wina wegańskie nie różnią się pod względem aromatu od zwykłych wina. Zasadniczą różnicą jest użycie roślinnych zamienników podczas klarowania jak krzemionka, czy glinka. Aby mieć pewność, że wino jest wegańskie, trzeba sprawdzić, czy na butelce jest oznaczenie informujące o tym, że jest to produkt dla wegan. Istotne, że wina ekologiczne nie oznaczają tego samego, co wegańskie. Ponieważ smak wina wegańskiego nie różni się od klasycznego, jego dobór do konkretnych dań wygląda podobnie. Kluczowe będzie nie tylko to, jakie produkty wykorzysta się do przyrządzenia potrawy, ale jaką techniką kulinarną będzie przygotowana. Inne wina podaje się do świeżych, a inne do duszonych albo pieczonych warzyw.

Białe wina wegańskie do dań bezmięsnych

Najczęściej wina białe są lekkie i orzeźwiające, dlatego poleca się je do świeżych warzyw, owoców, sałatek. Przykładem wina, jakie można serwować do takich specjałów, jest Sauvignon Blanc. Do potraw kremowych i na bazie mleka roślinnego dobrą propozycją jest Chardonnay. Z kolei do dań kuchni azjatyckiej jak curry, gdzie są wyraziste w smaku przyprawy, podaje się Riesling.

Czerwone wina wegańskie – idealne do dań głównych

W porównaniu do win białych wegańskie wina czerwone mają głębszy smak i bogatszy aromat, dlatego serwuje się je w połączeniu z cięższymi potrawami. W przypadku kuchni wegańskiej czerwone wino będzie współgrać z daniami duszonymi i pieczonymi. Warto je podać razem z roślinami strączkowymi i wegetariańskimi burgerami. Dla przykładu Pinot Noir dobrze uzupełnia smak pieczonej dyni, pieczonych buraków albo grzybów. Do dań z pieczonymi bakłażanami, burgerów z soczewicy lub fasoli pasuje Merlot.

Wina różowe i musujące

Wegańskie wina różowe są propozycją, po jaką można sięgnąć podczas letniego popołudnia albo wtedy, kiedy wino ma być podane razem z sałatką, przystawkami lub deserem z owoców. Idealnie będzie do nich pasować np. Cava.

Z kolei wina musujące jak Prosecco sprawdzają się jako aperitif. Często są także serwowane do sałatek i lekkich przystawek do deserów.

Gdzie kupić wina wegańskie?

Coraz więcej osób przechodzi na dietę wegetariańską i wegańską. To składnia producentów trunków do przyjrzenia się procesowi produkcji, aby wyjść naprzeciw wymaganiom i rozszerzyć ofertę o produkty wegańskie. Dzięki temu win wegańskich z każdym rokiem przybywa. Chcąc znaleźć taki trunek, należy spojrzeć, czy na etykiecie znajduje się charakterystyczny zielony listek i widnieje oznaczenie „V”, czyli „Vegan friendly”. Szukając smacznych win w wielu odsłonach, warto przejrzeć wina wegańskie od Winezji. Mając jakiekolwiek wątpliwości co do tego, które wino wybrać, można skorzystać z wiedzy specjalistów.

Komentarze |0|

Legenda *) Pola oznaczone gwiazdką są wymagane
**) Możesz używać tych znaczników i atrybutów HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>