zweryfikowany

Pigwa – Jak wygląda? Kiedy zbierać? Właściwości, Przeciwwskazania

Autor: Tomasz Jaworski zweryfikowany
Weryfikacja Karolina Jarząbek

Fakty w naszym serwisie są starannie sprawdzane przez każdego z naszych autorów. Informacje odnośnie faktów dokładnie badamy poprzez tematyczne badania naukowe odsiewając prawdopodobne komercyjne zabiegi.

Kategoria: Zdrowie

Pigwa to bardzo popularna roślina, której owoce stanowią przysmak wielu ludzi, choć nie da się ich jeść na surowo. Nie każdy z nas zdaje sobie jednak sprawę z tego, że przetwory z pigwy są nie tylko smaczne, ale i zdrowe.

W owocach tych kryje się bowiem bardzo wiele witamin i minerałów. Jeżeli właściwości pigwy nie są nam bliżej znane, warto byłoby się z nimi zapoznać. Wówczas istnieje spore prawdopodobieństwo tego, że częściej będziemy sięgać po ten wyjątkowy owoc. Dobrze byłoby także wiedzieć, w jaki sposób można go przetwarzać. Należałoby też zdawać sobie sprawę z tego, komu pigwa jest w szczególności wskazana, a komu niekoniecznie.

Pigwa – najważniejsze informacje

Pigwa bywa bardzo często mylona z kwitnącym na pomarańczowo pigwowcem. Trzeba jednak mieć świadomość tego, że są to dwie różne rośliny. Przede wszystkim, pigwa jest o wiele wyższym krzewem, który dorasta nawet do 3 metrów wysokości. Poza tym, kwitnie ona później, a jej kwiaty przybierają białawy odcień i są większe od kwiatów pigwowca. Owoce pigwy są duże, a gdy dojrzeją mają przepiękną barwę ciepłej żółci. Mogą mieć różny kształt, w zależności od tego, z jaką odmianą mamy do czynienia. Najczęściej pigwa ma kształt gruszki bądź kuli. Bardzo typowy dla pigwy jest przepiękny zapach jej owoców, który jest najmocniej wyczuwalny wtedy, gdy stają się one dojrzałe.

Co zawiera pigwa?

W pigwie nie brak jest wielu cennych witamin oraz składników mineralnych. To właśnie dzięki temu są one tak wyjątkowe i dobre dla naszego organizmu. W owocach pigwy znajdziemy przede wszystkim:

  • witaminę C
  • witaminę A
  • witaminę B2
  • wapń
  • żelazo
  • kwas foliowy
  • magnez
  • polifenole
  • kwas chlorogenowy

To właśnie ze względu na wymienione wyżej substancje, pigwa cieszy się tak dużym uznaniem. Jest to owoc o naprawdę wszechstronnych możliwościach. Warto wiedzieć, że do wykorzystania nadają się zarówno pestki pigwy. One także posiadają pewne właściwości zdrowotne. Nie da się jednak ukryć, że są one zdecydowanie mniej popularne od owoców pigwy.

Pigwa – właściwości

Jak już zaznaczono wyżej, owoce pigwy posiadają naprawdę mnóstwo dobroczynnych właściwości. Działanie tych owoców jest wszechstronne. Wykazują one właściwości poprawiające apetyt, jak również regulujące trawienie. Poza tym, dzięki ich regularnemu spożywaniu można skutecznie zwiększyć naturalną odporność swojego organizmu. Owoce pigwy pomagają także w walce z anemią i różnego rodzaju niedoborami. Sięganie po pigwę poleca się wielu osobom, które pragną po prostu zadbać o stan swojego zdrowia. Z chęcią sięgają także po nie osoby, które pragną posiadać atrakcyjną skórę, włosy czy paznokcie.

Poprawia apetyt

Owoce pigwy są naprawdę dobrym wyborem dla osób, których problemem jest słaby apetyt. Wbrew pozorom, ta uciążliwa dolegliwość dotyka nie tylko osób cierpiących na jakieś choroby przewlekłe. Brak apetytu może być skutkiem stresu, jak również pewnych niedoborów. Pigwa pomaga zaś skutecznie walczyć ze stanami niedożywienia organizmu. Stymuluje apetyt, dzięki czemu chętniej sięgamy po zdrową i pełnowartościową żywność. Trzeba jednak zdawać sobie sprawę z tego, że jednorazowe sięgnięcie po ten owoc raczej na niewiele się zda. Wymagane jest więc systematyczne sięganie po pigwę, jeśli chcemy poprawić swój apetyt.

Zwiększa naturalną odporność organizmu

Nietrudno się domyślić, że zawarte w pigwie witaminy i minerały korzystnie wpływają na odporność organizmu. Dzięki systematycznemu spożywaniu pigwy można będzie zmniejszyć prawdopodobieństwo zapadnięcia na pewne choroby, takie jak chociażby przeziębienie czy grypa. Pigwę powinny więc do swojego jadłospisu włączyć osoby, które często zmagają się z sezonowymi infekcjami. Na tym jednak nie koniec. Owoce te okazują się również niezwykle przydatne, jeśli chcemy ustrzec się przed poważniejszymi chorobami. Znajdujące się w niej substancje o właściwościach antyoksydacyjnych zwalczają bowiem wolne rodniki. Dzięki temu, możliwe staje się zmniejszenie ryzyka zachorowania na różnego rodzaju nowotwory. Nie da się ukryć, że pigwa wykazuje też działanie przeciwzapalne oraz przeciwbakteryjne. To właśnie sprawia, że owoce te będą świetnym, naturalnym lekiem na niektóre infekcje. Warto po nie sięgać, jeżeli chcemy przyśpieszyć proces zdrowienia oraz regeneracji organizmu.

Reguluje trawienie

Owoce pigwy pomagają także w regulowaniu trawienia. Okażą się niezmiernie przydatne, jeżeli borykamy się z różnego rodzaju kłopotami trawiennymi. Mowa tu chociażby o nieregularnych wypróżnieniach. Poza tym, owoce pigwy pomagają leczyć stany zapalne żołądka. Poleca się je również osobom, które pragną usprawnić swój metabolizm. Będą to przede wszystkim osoby zmagające się z nadwagą oraz z otyłością. To właśnie im zależy najbardziej na utracie nadprogramowych kilogramów oraz na wysmukleniu swojej sylwetki.

Pomaga walczyć z anemią

Udowodniono również pozytywny wpływ owoców pigwy na walkę z anemią i osłabieniem organizmu. Jeżeli więc dostrzegamy u siebie charakterystyczne objawy anemii, najpierw potwierdźmy to badaniami. Następnie udajmy się do lekarza, który zaleci odpowiednie postępowanie. Niemniej jednak, bardzo pomocne może okazać się wsparcie w postaci owoców pigwy. Odpowiednio zrównoważona dieta pomoże również zmniejszyć ryzyko nawrotu anemii.

Pigwa – przeciwwskazania i środki ostrożności

Wiele osób zastanawia się nad tym, czy istnieją jakiekolwiek przeciwwskazania do spożywania owoców pigwy. Na szczęście, jej owoce są stosunkowo bezpieczne. Niemniej jednak, nie zaleca się częstego spożywania pigwy przedstawicielkom płci pięknej, które spodziewają się narodzin swojego dziecka. Dlaczego? Przede wszystkim dlatego, że mogą one wywołać dolegliwości żołądkowo-jelitowe. To zaś może skutkować pogorszeniem samopoczucia psychofizycznego przyszłej mamy. Poza tym, owoce te, zwłaszcza dosładzane cukrem, nie są wskazane osobom zmagającym się z cukrzycą typu drugiego oraz insulinoopornością. Posiadają bowiem po przetworzeniu dość wysoki indeks glikemiczny. Jeżeli mamy wątpliwości co do tego, czy owoce pigwy mogą być przez nas bezpiecznie spożywane, najlepiej po prostu skontaktujmy się z lekarzem pierwszego kontaktu. Trzeba także zachować ostrożność w przypadku nalewek na bazie owoców pigwy. Z wiadomych względów nie są one wskazane osobom uzależnionym od alkoholu. Należy trzymać je także poza zasięgiem dzieci.

Do czego może zostać wykorzystana pigwa?

Jako, że pigwa na surowo nie jest wskazana, trzeba odpowiednio ją przetworzyć. Na szczęście, te wyjątkowe owoce nadają się do wszechstronnego wykorzystania. Na bazie pigwy można z powodzeniem przygotować słodkie syropy i konfitury. Poza tym, wiele osób decyduje się na nalewki z pigwy. Trzeba przyznać, że charakteryzują się one naprawdę wspaniałym smakiem i przyjemnie rozgrzewają. W jesienne i zimowe wieczory warto pokusić się o skosztowanie herbaty z dodatkiem aromatycznego syropu pigwowego. Będzie on doskonałym wyborem, jeżeli cenimy sobie długie wieczory pod kocem z ulubioną książką w dłoni. Pamiętajmy o tym, że jedynie systematyczne spożywanie pigwy w różnej postaci sprawi, że dostrzeżemy pozytywne rezultaty. Wskazana jest także cierpliwość, bo nie mamy niestety wpływu na to, jak i kiedy nasz organizm zareaguje na pigwę. U niektórych efekty pojawią się szybciej, a u innych później i jest to całkowicie naturalne.

Pigwa – gdzie ją kupić?

Jeżeli nie mamy w ogrodzie pigwy, nic straconego! Z powodzeniem możemy bowiem wykorzystać tę ze sklepu. Gdzie jednak poszukiwać pigwy? Otóż dojrzałe owoce pigwy możemy znaleźć przede wszystkim na targach i w dużych supermarketach. Zazwyczaj pojawiają się one pod koniec lata. Dobrze byłoby sięgać po owoce, które są dojrzałe i nie posiadają nieestetycznych brązowych plamek. Zakupione owoce możemy przerobić w interesujący nas sposób. W Internecie znajdziemy naprawdę całe mnóstwo przepisów na nalewki czy syropy z pigwy. Jeżeli jednak cierpimy na chroniczny brak czasu, możemy zdecydować się na zakup gotowych produktów z pigwy. Zazwyczaj wyjdzie nas to jednak nieco drożej niż kupno owoców i samodzielne przygotowanie przetworów na ich bazie. Gotowych wyrobów na bazie pigwy poszukujmy przede wszystkim w sklepach ze zdrową żywnością. Zwracajmy uwagę na ich składy. Im krótszy skład produktu, który wybieramy, tym lepiej. Warto byłoby także zdawać sobie sprawę z tego, że wyroby słodzone cukrem będą zazwyczaj tańsze od tych, które słodzone są ksylitolem. Jeśli sięgamy po gotowe produkty z owoców pigwy, zwracajmy też uwagę na datę ich przydatności do spożycia. Nie zapominajmy o tym, że spożywanie przeterminowanych przetworów nie jest wskazane i może okazać się szkodliwe dla naszego zdrowia. Jeśli więc nie mamy pewności co do tego, że wyroby z pigwy nam posmakują, postarajmy się kupić jeden na próbę. Wydaje się, że najlepiej rozpocząć swoją przygodę z pigwą od syropu. Po jego skosztowaniu będziemy mogli ocenić, czy produkty na bazie pigwy przypadają nam do gustu, czy też niekoniecznie.

Dlaczego nie poleca się jeść surowych owoców pigwy?

Spożywanie surowych owoców pigwy, nawet tych dojrzałych, nie jest zalecane. Dlaczego? Przede wszystkim dlatego, że są one wyjątkowo twarde oraz niestety dość cierpkie w smaku. Mimo, że kusić może przepiękny zapach tych owoców, lepiej powstrzymać się od ich ugryzienia na surowo.

Czym dosładzać produkty z pigwą, jeśli nie chcemy używać cukru?

Aby przetwory z pigwą mogły być spożywane także przez osoby z nadwagą czy cukrzycą, dobrze byłoby słodzić je cukrem brzozowym bądź erytrytolem. Owoce będą wówczas zdecydowanie mniej kaloryczne i będą miały niższy indeks glikemiczny od tych dosładzanych tradycyjnym cukrem.

Gdzie przechowywać świeżo zebrane owoce pigwy?

Dojrzałe, świeżo zebrane owoce pigwy należy przechowywać w odpowiednich warunkach. Najlepiej będzie zapewnić im chłodne, ale jednocześnie przewiewne pomieszczenie. Powinno być ono także dość chłodne. Jeśli jest taka możliwość, postarajmy się rozłożyć owoce na płaskim podłożu, aby nie stykały się ze sobą.

Ile kcal zawierają owoce pigwy?

Jeżeli chodzi o surowe owoce pigwy, zawierają one około 60 kalorii w 100 gramach.

Komentarze |1|

Legenda *) Pola oznaczone gwiazdką są wymagane
**) Możesz używać tych znaczników i atrybutów HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>