zweryfikowany

Kwas alfa-liponowy: zastosowanie w diecie – poradnik z FAQ

Autor: Tomasz Jaworski zweryfikowany
Weryfikacja Karolina Jarząbek

Fakty w naszym serwisie są starannie sprawdzane przez każdego z naszych autorów. Informacje odnośnie faktów dokładnie badamy poprzez tematyczne badania naukowe odsiewając prawdopodobne komercyjne zabiegi.

Kategoria: Popularne | Zdrowie

Wprowadzenie

W komórkach ludzkich kwas alfa-liponowy (ALA) występuje w postaci związanej lipoillizyny w białkach mitochondrialnych. Odgrywa kluczową rolę w metabolizmie oksydacyjnym, powiązany z nim stres jest zaburzeniem równowagi między wytwarzaniem oksydantów a występowaniem mechanizmów obrony antyoksydacyjnej komórek.

Aby tę równowagę zachować zależy stosować substancje, które neutralizują wolne rodniki i sprawiają, że komórki organizmu są zdrowe. Znane substancje kluczowe w utrzymaniu organizmu w zdrowiu to witaminy A, C i E. Jednak do zbilansowanej diety można dołączyć również kwas, który jest przedmiotem tego artykułu.

Kwas alfa-liponowy (ALA) i witamina C w diecie i przeciw chorobom

Witamina C nie jest jedyną substancją, która może wspomagać dietę i wspierać organizm w walce z ciężkimi chorobami. Stanowi ona duży przełom w terapii nowotworów, chorobach serca i cukrzycy, lecz nie jest wystarczająca. Na szczęście istnieją inne bezpieczne substancje przeciwnowotworowe i przeciwcukrzycowe. Jedną z nich jest kwas alfa-liponowy. Posiada on wiele właściwości witaminy C; co więcej, oba te związki dobrze ze sobą współdziałają.

Czy kwas alfa-liponowy to silny antyoksydant?

Kwas alfa-liponowy to silny przeciwutleniacz, który jest rozpuszczalny zarówno w wodzie, jak i w tłuszczach. Wraz z witaminą C stanowi solidną podstawę ochrony antyoksydacyjnej. Podobnie jak witamina C, szybko przechodzi przez organizm.

Jest silniejszym przeciwutleniaczem niż witamina C. Jednak w przeciwieństwie do witaminy C, musi on zostać zredukowany (otrzymać elektrony), zanim organizm będzie mógł w pełni wykorzystać jego moc przeciwutleniającą.

Z tych powodów istnieje zainteresowanie stosowaniem kwasu alfa-liponowego w suplementacji diety antyoksydantami jako interwencji mającej na celu zmniejszenie powikłań cukrzycy i chorób serca.

W jaki sposób kwas alfa-liponowy neutralizuje wolne rodniki?

Kwas alfa-liponowy jest endogennym, zawierającym siarkę neutralizatorem wolnych rodników, występującym w mitochondriach. Wolne rodniki mogą zmniejszać rozszerzenie naczyń krwionośnych wywołane przez tlenek azotu i uszkodzenia śródbłonka naczyniowego.

Kwas alfa-liponowy działa również na inne przeciwutleniacze, takie jak witaminy E i C, ale może tworzyć chelat z metalami przejściowymi, takimi jak żelazo i miedź. Ponieważ jest rozpuszczalny zarówno w tłuszczach, jak i w wodzie, kwas alfa-liponowy zmniejsza utlenianie w całym organizmie. ALA jest zatem idealną substancją wspierającą dietę.

Jaka dawka kwasy alfa-liponowego jest bezpieczna dla organizmu?

W badaniach klinicznych poprawa objawowa była bardziej prawdopodobna po krótkotrwałym stosowaniu pozajelitowym niż po długotrwałym stosowaniu doustnego kwasu alfa-liponowego.  W niektórych badaniach klinicznych odnotowano znaczną poprawę szybkości przewodzenia nerwów przy stosowaniu doustnych dawek od 600 do 1200 mg/d przez 2 lata. Obecnie nie wiadomo, jaka jest optymalna dawka dla dawkowania doustnego, ale prawdopodobnie wymagany jest minimalny czas leczenia wynoszący 3 tygodnie.

Pod nadzorem lekarza można stosować podzielone doustne dawki kwasu alfa-liponowego, wynoszące łącznie pięć lub więcej gramów dziennie.

Czym jest synergia witaminy C i ALA?

W połączeniu, wysokie stężenia witaminy C i kwasu alfa-liponowego są ponad pięciokrotnie silniejsze niż sama witamina C. Cecha ta określana jest jako synergia: połączenie jest większe niż suma efektów poszczególnych składników.

Połączenie kwasu i witaminy C jest potężne. Organizm nie tylko jest chroniony przed wolnymi rodnikami, lecz także może zbudować trwałą podstawę do każdej diety.

Jaki jest zoptymalizowany sposób przyjmowania kwasu alfa-liponowego?

Kwas AL przyjmowany doustnie nie jest dobrze wchłaniany. Chociaż wchłania się lepiej, gdy jest przyjmowany na pusty żołądek. Podobnie jak w przypadku witaminy C, duże dawki są szybko wydalane, dlatego należy go przyjmować w dawkach podzielonych.

Zasadniczo ludzie powinni przyjmować kwas alfa-liponowy z taką samą częstotliwością, z jaką dynamicznie przepływa witamina C (co trzy lub cztery godziny).

Jakie są dwie formy ALA?

Kwas alfa-liponowy występuje w dwóch formach, zwanych kwasem r-alfa-liponowym i kwasem s-alfa-liponowym.

Kwas r-alfa-liponowy jest formą „naturalną”, ale syntetyczne suplementy zawierają oba rodzaje. Forma r jest identyczna z formą produkowaną przez organizm. Jest ona łatwiej wchłaniana.

Czy kwas alfa-liponowy jest drogi?

Kwas alfa-liponowy jest droższy niż witamina C. Jednak koszt ten jest nadal bardzo niski jak na potencjalnie skuteczny środek leczenia i odchudzania.

Podsumowanie

Kwas alfa-liponowy posiada wiele zastosowań. Może nie tylko być jednym ze środków w uzupełnieniu diety. Dzięki swojej budowie posiada również właściwości niszczące komórki nowotworowe, pozostawiając zdrowe komórki nieuszkodzone. Podobnie jak witamina C wytwarza nadtlenek wodoru wewnątrz komórek nowotworowych.

W połączeniu z dużymi dawkami witaminy C staje się o wiele bardziej skuteczny. Doustne dawki kwasu i witaminy C mogą pomóc każdemu w schudnięciu i pokonaniu nawet najcięższych chorób.

 

 

 

 

 

Komentarze |0|

Legenda *) Pola oznaczone gwiazdką są wymagane
**) Możesz używać tych znaczników i atrybutów HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>