Wzór PRAL:

PRAL = 0,49 x białko [g] + 0,037 x fosfor [mg] – 0,021 x potas [mg] – 0,026 x magnez [mg] – 0,013 x wapń [mg]

Formularz:

Uzupełnij dane

Uzupełnij dane

Uzupełnij dane

Uzupełnij dane

Uzupełnij dane

PRAL wynosi
Produkt

Szczegóły:

PRAL (ang. Potential Renal Acid Load) to wskaźnik określający wpływ badanych produktów spożywczych na równowagę kwasowo-zasadową organizmu. Współczynnik opracowany został przez naukowców Thomasa Remera i Friedricha Manza, którzy badali wpływ produktów spożywczych na zakwaszenie moczu. Do obliczenia wskaźnika PRAL konieczna jest znajomość dokładnej zawartości białka, fosforu, potasu, magnezu i wapnia w badanym produkcie.

Wartość PRAL poniżej 0 (wartość ujemna) świadczy o potencjalnej zasadowości produktu. Z kolei wartość PRAL powyżej 0 (wartość dodatnia) może wskazywać na działanie zakwaszające. Planując swoją dietę należy pamiętać o tym, aby ilość produktów silnie zakwaszających w diecie była ograniczona, co pozwoli na zachowanie równowagi kwasowo-zasadowej organizmu. Jest to szczególnie ważne dla osób cierpiących na choroby układu moczowego.

Wszystkie prawa zastrzeżone Dietetyk.edu.pl © 2022.