Czy warto kupić African Mango? Prawdziwe Opinie + Recenzja

Niestety ale w XXI w. wiele osób boryka się z problemem nadwagi bądź otyłości. Czy wiesz, że od 2010 do 2020 roku procent ludzi otyłych na świecie wzrósł aż o osiem %?  W parze z otyłością idą takie choroby jak nowotwory, choroby serca, miażdżyca, cukrzyca, nadciśnienie tętnicze oraz wiele innych. Niestety ale gdy problem otyłości już się pojawi trudno jest się go pozbyć, a już w szczególności bez żadnego wsparcia chociażby suplementów. Tutaj z pomocą przychodzi suplement diety African Mango, którego zadaniem jest wspomaganie procesu lipolizy, innymi słowy spalania niepotrzebnego tłuszczu z naszego ciała. Ponadto African Mango pozytywnie wpływa na zdrowie obniżając cholesterol i ciśnienie tętnicze. Gdyby tego było mało, ten suplement diety promuje rozpad trójglicerydów i procesów biochemiczych związanych z obniżaniem tak zwanego “złego cholesterolu” LDL.

Czym jest słynne afrykańskie mango?

Tak naprawdę nazwa “Afrykańskie Mango” jest nazwą potoczną. Jego pełna nazwa to po łacinie Irvingia gabonensis lub ewentualnie dzikie mango, ze względu na to, że rośnie na dzikich drzewach osiągających aż do 40 metrów wysokości. Pamiętajmy, że afrykańskie mango nie ma nic wspólnego z owocem kupowanym przez nas w sklepie. Ważne jest, aby rozróżniać te dwa, różne rośliny – jedna do jedzenia, druga natomiast posiada wiele właściwości, z których chętnie korzystają koncerny farmaceutyczne czy kosmetyczne. Dzięki temu, że ma właściwości oksydacji tłuszczów, używa się go do produkcji suplementów diety. Pomaga również na rozregulowaną gospodarkę hormonalną z powodu dużej ilości minerałów i witamin w nim zawartych. Koniecznie należy również zwrócić uwagę na ogromną ilość pokarmowego błonnika w którego bogate są nasiona afrykańskiego mango. Nigeryjczycy, u których w ojczyźnie aż roi się od dzikich drzew, na których rosną owoce afrykańskiego mango, od lat spożywają jego suszoną wersję jako element codziennej diety. Ponadto odkryto, że włókna z nasion rośliny rosnącej na dzikich afrykańskich drzewach pomagają osobom zażywającym ich w radzeniu sobie z bolesnymi objawami cukrzycy typu drugiego. Przeprowadzone zostało badanie w którym chorzy na cukrzyce typu II brali cztery gramy włókien z nasion afrykańskiego mango, rozpuszczonego w stu ml wody, codziennie przez miesiąc czasu. Wynikiem tego eksperymentu było polepszenie się stanu zdrowia pacjentów. Polepszenie to objawiało się:

– poprawieniem markeru LDL-C;

– zwiększeniem się cholesterolu HDL;

– obniżeniem poziomu glukozy we krwi;

– obniżeniem trójglicerydów.

African Mango jako suplement diety

Dzikie mango dzięki swoim wspaniałym właściwościom zdobyło sławę na całym świecie, skutkowało to wprowadzeniem na rynki światowe suplementów diety gwarantujących utratę masy ciała, właśnie dzięki użyciu afrykańskiego mango w ich składzie. Oczywiście było na ten temat wiele badań naukowych, aby sprawdzić, czy takie suplementy rzeczywiście działają tak jak obiecuje producent. Pierwsze takie badanie z 2005 roku, przeprowadzone zostało na 40 osobach, które zmagają się z problemem otyłości, były one w wieku od 18 do 50 roku życia. Oczywiście do badania nie zostały dopuszczone kobiety w ciąży, osoby przewlekle chore ani osoby, które stale przyjmują leki. Spośród powyższej czterdziestki wybrana została grupa dwudziestoleciu osób, które w ramach badań otrzymywały suplement diety zawierający 350 mg ekstraktu z afrykańskiego mango. Tabletki musieli brać przez jeden miesiąc, trzy razy w ciągu dnia, na pół godziny przed posiłkiem. Ważne było tez to, że tabletki popijali ciepłą wodą. Reszta osób, czyli cała dwunastka, otrzymywała tabletki wypełnione otrębami, o czym oczywiście nie zostali poinformowani i zażywali je myśląc, że zażywają tabletki z afrykańskim mango. Tabletki brali na dokładnie takich samych zasadach i przez taki sam okres czasu co pozostała dwudziestka ósemka. Wszyscy uczestnicy eksperymentu byli dokładnie obserwowani, badani, mierzeni i ważeni. Z badań wynika, że grupa osób, które rzeczywiście zażywały suplement z dzikim mango schudła średnio aż o 2,37% masy ciała. Grupa zażywająca tabletki wypełnione otrębami owsianymi zredukowała masę ciała jedynie o 1,32%. Ponadto w wyniku badań zauważono, że osoby suplementujące afrykański mango skończyli eksperyment z dużo niższym poziomem triglicerydów, cholesterolu całkowitego i cholesterolu LDL. Druga grupa osób natomiast takiego efektu nie miała. Kolejnej ważne badanie nad ekstraktem z afrykańskiego mango w kontekście do odchudzających właściwości miało miejsce w 2009 roku. W tym przypadku aż 102 osoby zostały podjęte badaniom. Pacjenci byli w wieku od 19 do 50 roku życia, ponadto byli chorzy na otyłość lub nadwagę. Pierwsza połowa osób otrzymywała przez dziesięć tygodni dokładnie dopracowany suplement diety zawierający afrykańskie mango w ilości 150 mg. Pozostali otrzymywali tabletki bez wypełnienia. Lekarze dokładnie badali obie grupy osób pod kątem poziomu cholesterolu, wagi, poziomu tłuszczu  oraz poziomu lipidów. W tym badaniu również wyszło, że osoby zażywające ekstrakt z afrykańskiego mango mają niższy poziom tkanki tłuszczowej, cholesterolu oraz lipidów. U przeciwnej grupy pacjentów nie zauważono niczego takiego.

Krytyka Afrykańskiego Mango

Niemniej jednak w 2013 roku grupa lekarzy postanowiła przyjrzeć się wszelkim badaniom na temat suplementacji afrykańskiego mango i wykonała przegląd medyczny wszystkich badań. Pod lupę wzięli trzy kontrolowane badania kliniczne, które oczywiście dotyczyły wpływu ekstraktu z afrykańskiego mango na spadek wagi, tłuszczu czy poziomu cholesterolu. Z powyższej części tekstu wiemy, że badania dowodziły pozytywny wpływ ekstraktu z Irvingii gabonensis na zdrowie oraz spadek wagi u pacjentów. Pomimo wszystko lekarze wykonujący przegląd uznali, że wykonane badania i ich raporty były poniżej standardów medycznych. Według nich wpływ afrykańskiego mango na utratę wagi jest nieokreślony. Ta grupa lekarzy stwierdziła, że konieczne są bardziej precyzyjne i lepiej zaraportowane badania, aby stwierdzić rzeczywisty wpływ dzikiego mango na pacjentów.

Dlaczego Afrykańskie mango ma właściwości odchudzające?

Afrykańskie mango ma w sobie duża zawartość błonnika, faktem jest to, że pomaga on usuwać tłuszcze z organizmu oraz wiąże cholesterol. Skutkiem tych procesów może być uzyskanie efektów odchudzających. Kolejną kwestią jest zmniejszony apetyty w wyniku zwiększenia uczucia sytości poprzez zażywanie suplementów diety, które zawierają afrykańskie mango. Badania udowodniły również, że ekstrakt z afrykańskiego mango ma właściwości poprawiające wrażliwość na leptynę u osób otyłych. Niestety ale osoby otyłe są często odporne na działanie tego hormonu, który jest odpowiedzialny za odcięcie głodu w mózgu. Dzięki temu, że suplementy odchudzające wzbogacone w afrykańskie mango poprawiają tą wrażliwość, głód psychiczny zniknie, dzięki czemu użytkownikom łatwiej będzie utrzymać deficyt kaloryczny.

Czy występują skutki uboczne zażywania suplementów wzbogacanych ekstraktem z afrykańskiego mango?

Nie było wielu przypadków gdzie pacjenci zgłaszali się z objawami ubocznymi zażywania tego produktu. Natomiast jedyne możliwe skutki uboczne to ból głowy, rozwolnienie, wzdęcia, bezsenność oraz ból głowy. Pamiętaj również, że takie suplementy znacząco wpływają na poziom cukru i ciśnienia we krwi, w związku z czym jeżeli masz problemy z ciśnieniem lub jesteś osobą chorą na cukrzycę koniecznie porozmawiaj ze swoim lekarzem przed wzięciem suplementów odchudzających z dodatkiem ekstraktu z afrykańskiego mango. Kolejną kwestią jest fakt, że powinno się uważać na ekstrakt z afrykańskiego mango w połączeniu z różnymi lekami ziołowymi i w takim przypadku również koniecznie należy skonsultować się z lekarzem. Ponadto warto pamiętać, że kobiety w ciąży, karmiące piersią oraz osoby, które nie ukończyły osiemnastego roku życia nie powinny zażywać takich suplementów diety. Pamiętaj również, aby nie przekraczać dozwolonej przez producenta dziennej dawki tego suplementu, ponieważ mogą wystąpić skutki uboczne.

 

Jacek Przybylski
Studia inżynierskie ukończyłem w Szkole Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie na Wydziale Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji oraz studia podyplomowe z Poradnictwa Żywieniowego i Dietetycznego. Tytuł magistra dietetyki uzyskałem w Krakowskiej Wyższej Szkole Promocji Zdrowia o specjalizacji dietetyka kliniczna. Swoją praktykę opieram się na specjalistycznej literaturze i pracach popartych badaniami naukowymi. Dietetyka to nie tylko moja praca, ale przede wszystkim pasja i nierozłączny element mojej codzienności.